Írásaim - Nevetés

Móricka és a gyermeknevelés

Az egyik legklasszabb érzés a világon (szerintem), ha sikerül megkacagtatni egy gyereket. Imádom. Óriás gurgulák, göndör hahoták, és a nap is kisüt. Persze külön kategória, ha a sajátomat sikerül, de másét is nagyon élvezem.

Jó érzés összekacsintani a hülyeségben már egy csecsemővel is. Hiszek benne és tapasztalom is, ha nem vesszük annyira komolyan a dolgokat – sőt – játékos keretek között adjuk a lovat a gyerek alá, nem lesz annyi nevelési gondunk, és ha távol vagyunk, nem kell kipróbálnia minden csintalanságot, hiszen már túl van rajta, hiszen te mutattad meg. Milyen dolog a szívószállal bugyborékolni? Klassz! Tanítsd meg neki!

Van, aki szerint a komolyság nem más, mint az egyik legsúlyosabb elmebaj, és mindenképpen kezelésre szorul. Ha nem is kell gyógyszerezni, de mindenképpen gyötrelmes lehet gyereket nevelni humor nélkül. Nekem nem is menne. Ugyanis elengedhetetlen kellék a mindennapokban. Szinte az összes pocsék helyzetből kihúz, kikönnyít, elűzi a stresszt, a felhőket, mindent. Nem csak arra jó, hogy néha magamon tudjak egy jóízűt röhögni, hanem konkrét nevelési helyzetek konkrét megoldására is alkalmas. Az egyik legjobb – és legélvezetesebb Szent Grál a gyereknevelésben.

Persze ha van, van, ha nincs nincs, de hátha mégis tanulható... Lehet, hogy csak egy kicsit kevésbé kell komolyan venni ezt az egészet? Nem kell annyira parázni, hogy elrontom? Egy kicsit elengedni magamat és hagyni hogy maguktól áramoljanak a dolgok? Azért nézzünk egy kis bohóc leckét kezdőknek:

Grimaszok. Már a csecsemőknél is működik egy kis orrmozgatás, nyelvnyújtás, bandzsítás – garantáltan elmosolyodik a kicsi. Ha ciki, vagy még nem megy, tessék tükör előtt gyakorolni, mert bézik-szülői-szkill.

Túlzások. Főként érzelmeket érdemes eltúlozni – mennyire hiányoztál nekem, mennyire dühös vagyok, vagy félek, de kigyúrhatod magad szóbeli túlzásokban is, mert egyszerűen imádják a gyerekek. Az a jó benne, hogy a színművészetiről két lábbal rúgnának ki a ripacskodásért, de a gyerekeknek éppen ez jön be!

Fordított világ. Csináljuk épp az ellenkezőjét annak, ami van. Nem akarod megenni a paradicsomot? Nem is szabad! Meg ne lássam, hogy paradicsomot eszel! És máris kacag, igyekszik próbára tenni, mennyire gondolom komolyan. Rengeteg helyzetben nyúlhatunk az egyszerű szerepcseréhez, de ha egy gyerek azt mondja hogy nem szereti a matekot, mindig megkérdezem, vajon, mit gondol őróla a matek. Mit szól a mozgó fog, hogy sehogy sem tud elszabadulni egy hozzánőtt gyerektől.

Megszemélyesítés. A lehetőségek tárháza végtelen. Szinte bármi életre kelhet, a kézre húzott zoknik, akik azon versengenek, melyiküket veszi fel a kislány. (Amúgy a zoknit az ujjakig lehúzva, és a talpunkra arcot rajzolva szintén vicces manókat kapunk.) Jöhetnek a rajzfilmszerű fura hangok, dumálhat egy jót egymással a paradicsom és a paprika, de legutóbb épp két mesekönyv akart folyamatosan megszökni a gyerekek kezéből merészelt ugráltak le a földre.

Nade mire jó ez az egész? Minek csináljak magamból szülőként bohócot? Szerencsére a hülyéskedés annyira menő, hogy ha keresünk, még KOMOLY okokat is találunk a használatára.

1. Szorongásoldás, stresszoldás: ha hajlandóak vagyunk levenni a vaskalapot, és otthon rendszeresen megengedett egy kis őrültködés, akkor nyugodtak lehetünk, mert nem nagyon lesz szüksége gyerekünknek egyéb szorongásoldásra, feszültség kiadásra. Párnacsata, kanapén ugrálás, őrült rohangászás. Vigyázat, mert ez tényleg zajjal, és persze sok sok nevetéssel jár. De éppen ez benne a jó, ettől hatékony, mert mindent szabad, minden gőz kijön. Felnőtteknél is működik, állj be inkább te is.

2. Kapcsolódás, újrakapcsolódás: ha jó a humorod és használod is, bármelyik gyereket azonnal le tudod kenyerezni. Valahogy a szívükhöz rövidebb út vezet a humoron át.

3. Tanulás: biztos lehetsz benne, hogy egy gyerek bármit könnyebben megjegyez, ha az vicces. Használhatod tudatosan is a humort, ha valamit tanítani szeretnél.

4. Indulatkezelés: nálunk a sokféle technikából leginkább az eltúlzott, ripacs harag jött be a legjobban. Azaz, ha épp kitörni igyekszik valamelyikünk, gyorsan sikerül humorba fordítani azt, és egy mű-dühkitörést előadni. Előnye, hogy a feszültség nem reked bent, és nem is bántjuk egymást az indulatainkkal. Ha valaki kételkedne – igen, ilyenkor pontosan tudja a gyerek, hogy rá haragszom, viszont nem semmisül meg, nem érzi magát kicsinyke porszemnek a világban.

5. Fegyelmezés. Nem kedvelem ezt a szót, de tudjuk mit értünk rajta: jó, ha a gyerek azt csinálja amit szeretnénk. Sokszor tapasztaltam már, hogy semmiféle arcvesztést nem jelent, ha a humorhoz nyúlunk, feltéve, hogy tudjuk, mit szeretnénk elérni vele.

+1 és egyáltalán nem utolsó sorban már régóta bizonyítékaink vannak rá, hogy nem csak a lelki egészségünk terén lehet segítségünkre, hanem a fizikai gyógyulást is káprázatosan meggyorsítja a nevetés.

Nos, mit gondolsz, nem veszed túl komolyan a dolgokat? Tudnál még lazább lenni?

Pethő Orsolya
pszichológus

Az írás a cukimamik blogomon jelent meg.

Shop

Kölyök Szerviz kiadványok

Eszköztár a nevelési problémák megoldására.

A játékgyűjteményekbe azokból a játékokból válogattam ki a legjobbakat, amelyeket a praxisomban ajánlani szoktam a hozzám forduló szülőknek, nevelési problémáik megoldására.

BEJELENTKEZÉS

Ha nevelési gondjaid vannak, kérj időpontot!

ITT ÉRHETSZ EL

orsolya.petho@kolyokszerviz.hu
1027 Budapest, Horváth utca 14. IV. emelet

BEJELENTKEZÉS

+36 20 323 8908

© Kölyök Szerviz

A jobb felhaszhnálói élmény érdekében oldalunkon cookie-kat használunk. A részleteket az Adatkezelési tájékoztató tartalmazza.