Kölyök Szerviz Tanácsok Neked

Próbáld ki!

Mit ne helyett mit igen!

Az agyunk nem tud mit kezdeni a törléssel. Ha azt kérem tőled, hogy most NE képzelj el egy banánt, a banánnak meg kell ahhoz jelennie a képzeletedben, hogy azt aztán valahogy eltüntesd. A fókuszod a banánon lesz. Ha a gyermeknek olyan utasításokat adsz, amelyet azt tartalmazzák, amit NE csináljon, a tiltott viselkedés ugyanúgy ott vibrál a buksijában, mint a te banánod.
Próbáld ki! Fogalmazd át a kéréseidet.

Ahelyett, hogy: Ne szaladgálj! - Mondd: Menjél lassabban! Ne kiabálj! helyett - Beszélj halkabban!

Menj le az ő szintjére!

Tán már nem emlékszel, de te is voltál kicsi és rengeteg utasítást kaptál nagy, felnőtt, szigorú emberektől. Öltözz fel! Siess már, elkésünk! Ezt azonnal hagyd abba! Az esetek többségében eszed ágában nem volt szót fogadni, az egyik füleden be, a másikon ki.

Próbáld ki!
Ahelyett, hogy a konyhából, másik szobából vagy a te szemmagasságodból szólnál a gyermekedre – guggolj le hozzá, nézz a szemébe, fogd meg gyengéden a két kezét – és úgy szólj hozzá. 

Szerezz előbb "igen" választ!

"Mit szólnál ahhoz, ha ma különösen sokat tudnánk mesélni?" Gyermek arca felragyog: igeeeeen! az nagyon jó lenne! Ok, akkor ma nagyon ügyesen és gyorsan kell megfürödnöd és fogat mosnod, hogy maradjon idő a sok mesére. A gyermek máris siet a fürdőszobába. 

Legyél minta!

Szülőként el kell fogadnunk, hogy ha valami nem tetszik gyermekeink viselkedésében, azt nagy valószínűséggel tőlünk tanulták el. Próbáld ki! Ha nem tetszik, hogy milyen indulatosan reagál gyermeked, ha valamit nem kap meg, kezdjed magadon a változást. Igyekezz te higgadtabban kezelni, ha valami nem úgy történik, ahogy azt elképzelted, nem fogad szót. Nem tűri, ha nem az övé az utolsó szó? Gondold végig, te mennyire vagy önfejű, makacs?

…és még sok más hasznos dolog, ami alapjaiban változtatja meg az életedet:

● Ülj le mellé
● Találj elfogadható terepet a nem elfogadható viselkedésnek
● Csatlakozz a játékához
● Beszélj az ő nyelvén
● Adj választási lehetőséget
● Dicsérd meg
● Nyugodj meg
● Vedd számításba a saját igényeidet is

Kölyök Szerviz Shop

Eszköztár

A nevelési problémák megoldására.

Hírlevél

Iratkozz fel a Kölyök Szerviz / Anya Szerviz hírlevelemre. 

A jobb felhaszhnálói élmény érdekében oldalunkon cookie-kat használunk. A részleteket az Adatkezelési tájékoztató tartalmazza.