Pethő Orsolya - Kölyök Szerviz blog

A legjobb játékok 
- avagy az érzelmek feldolgozására nem alkalmasak a "jól nevelt" játékok

Éppen egy kétgyerekes családnál voltam látogatóban, ugyanis, (ahogyan azt már sokan tudjátok) pszichológusként, munkám során nemcsak a szülőkkel beszélgetek, hanem az egész rendszer dinamikáját megfigyelem. Sokáig béke és nyugalom volt, a fiúk legóztak, aztán valami társasjátékot vettek elő, de semmi nem kötötte le őket igazán. Közben láttam, hogy a kiskutyájuk a párkányon fekszik és unottan bámul kifelé az ablakon. Majd egyszercsak a fiúknak eszükbe jutottak a Kölyök Szerviz Játékok. Elővették a paklit, találomra választották ki belőle a “Ketten egy ellen játékot”. Még nem tudtak olvasni, ezért izgatottan adták oda az anyjuknak, hogy ismertesse a szabályokat. Ahogy játszani kezdtek hármasban, minden megváltozott. A szobában fokozódott a hangulat, minden hangosabb és intenzívebb lett. Még a kutya is mozgásba lendült, és kergetőzni kezdett a macskával, akiről eddig azt sem tudtam, hogy létezik. 

A jó játék ugyanis elmélyült, szinte teljesen beszív. Még kívülállóként is érezhető a megváltozott hangulat, és jelenlét, akár csendes, akár intenzív tevékenységről van szó. A jó játék féktelen, és szabad. A jó játék fontos szerepet játszik az érzelmek feldolgozásában, és nem (csak) az értelmi képességeket fejleszti. Ugyanis a kettő egymástól elválaszthatatlan.

Ám erre tapasztalataim szerint kevés gyereknek van lehetősége. A családoknál, akiknél járok, sokszor tapasztalom, hogy a szülők limitálják a játékot. Az egyik túl hangos, a másik veszélyes, a harmadiknak pedig semmi értelme. A gyerekek pedig szép lassan leszoknak a szabad játékról és állandó szórakoztatásra lesz szükségük. A szülők pedig nem értik, miért nem tudnak még egy vacsorát sem elkészíteni anélkül hogy a gyerek macerálná őket.

Az önálló játék alapvető készségeket fejleszt, ám a szülőkkel való közös játék még ennél is fontosabb.

A játék a gyerekek számára a kapcsolódás és együttlét legfőbb terepe azokkal, akiket szeretnek. A fő kommunikációs nyelvük, amin keresztül elérhetünk a szívükig, amin keresztül megtudhatjuk mi történt velük az oviban, mi nyomasztja, bántja őket. A játék elsősorban az érzelmeken keresztül hat, nélküle a gyerekek nem csoda, ha túlzottan agresszívek, hisztisek, engedetlenek, szorongóak lesznek. Szerencsére szinte minden problémát meg lehet oldani a játékokon keresztül!

Épp az elvárás nélküliség és a teljes érzelmi biztonság az, ami olyan értékessé teszi az együttlétet a gyerekek számára. Ha ilyenkor is szabályokhoz kötjük ezt a tevékenységet, vagy megmutatjuk, hogyan tudja jól csinálni, akkor ez az a kincs, ami elvész. A játékban legyen a gyerek a főnök! Akkor is, ha magát a játékot éppen mi javasoltuk. Ne rohangálj, mert elesel! Nézd, így kell tetejére tenni! Olyan hangosak vagytok, nem tudtok kicsit halkabbak lenni? Ezek a kijózanító mondatok máris elvárásokat jelentenek és megfosztják a játékot a lényegétől.

Amikor családokkal dolgozom különféle problémák megoldásán, sok személyreszabott játékot javasolok, a gyerek tünetei alapján. De valójában ezek ugyanarra a kaptafára készülnek.

Létezik három olyan játékfajta, ami a legeslegjobb, ha érzelmekről van szó. Ezek a típusú tevékenységek fejlesztik az önbizalmat, az ellenállóképességet, és nem utolsó sorban a kapcsolatunkat is. Az egészséges gyereklélek elengedhetetlen kellékei ezek. 

Node nézzük a három legjobb játékot!

SZEREPJÁTÉK

Amikor egy gyerek valaki más bőrébe bújhat, lehet bátrabb, vagy erősebb, vagy rendelkezhet nagyobb hatalommal, mint a valóságban, átélheti a vágyott állapotot, vagy épp újrajátszhatja az őt nyomasztó élményeket. Tulajdonképpen a játékon keresztül ért meg, vagy dolgozza fel az eseményeket. Tanul, gyakorol is új készségeket. Egy kedves kliensem kislánya például folyton azt játszotta az édesanyjával, hogy kiscicaként bebújik az édesanyja testéből köréfont biztonságos kosárkába. A szerepjáték kielégít érzelmi igényeket is, épp azzá válhat a gyerek, akivé a leginkább szeretne. A rád osztott szerephez kérd ki gyermeked instrukcióit és kövesd őt!

FORDÍTOTT SZEREPJÁTÉK

A gyerekek napjai telis tele vannak utasításokkal, a felnőttek elvárásaihoz való alkalmazkodással. Sokszor minden csak úgy történik velük, akár akaratuk ellenére is. Fel kell venni a cipőt, oviba kell menni, le kell feküdni. Emiatt nagyon jól esik végre a kontrolláló, a hatalommal rendelkező, azaz épp az ellenkező szerepbe kerülni a játékban. Szülővé, óvónénivé, vagy épp doktorbácsivá alakulni egyet jelent az alárendelődött szerepből fakadó érzések gyógyításával is. Oldja a szorongást, a kisebbségi érzést. Végre ő adhat utasításokat, végre ő adhatja be a szurit.

HANCÚROZÁS

A jó játék elképzelhetetlen kacagás és testi érintés nélkül. Nemcsak a gyerekekkel való kapcsolódás alapvető eszközei ezek, hanem önmagukban oldják a stresszt, a feszültséget, segítik a stresszhormonok kiürülését a szervezetből. A recept nagyon egyszerű: csinálj bármit, amin a gyermeked kacag, és azt jó sokszor ismételd meg! Jól jön még egy csipetnyi kockázat is, hiszen ilyenkor játékosan próbálgathatják a gyerekek a saját határaikat. Ezért szeretik annyira, ha a hátadról majdnem leejted, de aztán mégis sikerül elkapni, vagy ha dobálod őket. Az intenzív, testet és lelket is megmozgató játékok oldják a feszültséget, növelik az önbizalmat és nem utolsó sorban segítenek az agresszió kezelésében is, mint például a párnacsata. S bár a szomszéd lehet, hogy szól a hangoskodás miatt, s utána rendet is kell rakni, a gyerekek lelki egészsége miatt érdemes bevállalni ezt a nem túl nagy kockázatot. Nemde?

Ha gyermeked már nem tud játszani magától, vagy valamilyen nevelési, érzelmi problémával küzdötök, például engedetlen, hisztis, szorongó a gyermeked, féltékeny a testvérére — a fentiek alapján érdemes átgondolnod, adsz e elég teret ennek a három féle játéknak. Ha nem, itt az idő lazítani a szabályokon, elővenni a vicces, gyermeki énedet és belevetni magadat a játékba!

Ha úgy érzed, hogy már ez nem megy, és túlzottan felnőtt lettél, ne csüggedj, rád is gondoltam. A Kölyök Szerviz Játékgyűjteményekben összegyűjtöttem a legjobb játékokat a számodra. Így találsz hisztire, engedetlenségre, szorongásra, testvérféltékenységre, de akár önálló alvásra szoktatáshoz vagy szobatisztasághoz, evési problémákhoz és még sok más helyzethez játékötleteket.

Nézz szét a játékok között:

Kölyök Szerviz kiadványok - eszköztár a nevelési problémák megoldására >>

Pethő Orsolya
pszichológus

Shop

Kölyök Szerviz kiadványok

Eszköztár a nevelési problémák megoldására.

A játékgyűjteményekbe azokból a játékokból válogattam ki a legjobbakat, amelyeket a praxisomban ajánlani szoktam a hozzám forduló szülőknek, nevelési problémáik megoldására.

BEJELENTKEZÉS

Ha nevelési gondjaid vannak, kérj időpontot!

ITT ÉRHETSZ EL

orsolya.petho@kolyokszerviz.hu
1027 Budapest, Horváth utca 14. IV. emelet

BEJELENTKEZÉS

+36 20 323 8908

© Kölyök Szerviz

A jobb felhaszhnálói élmény érdekében oldalunkon cookie-kat használunk. A részleteket az Adatkezelési tájékoztató tartalmazza.