Írásaim - Közös vacsora

Közös vacsora

Sok szülő arra panaszkodik, hogy a családi vacsorák nem úgy alakulnak, ahogyan azt elképzelték, és gyermekük állandóan feláll az asztaltól, elszaladgál.

Ma már közhelynek számít, hogy rohanó világunkban milyen kivételesek azok a pillanatok, amikor végre le tudunk ülni, és csak egymásra figyelni. A családi közös étkezések is lehetnek ezek a percek. 

Ráadásul rengeteg előnyük van.

Kevesen tudják, de azok a gyerekek, akiknek családja rendszeresen, legalább napi egyszer leül egy asztalhoz elfogyasztani az ételt, gazdagabb szókinccsel rendelkeznek, könnyebben fejezik ki az érzéseiket, jobb problémamegoldó képeséggel rendelkeznek, sőt az iskolai teljesítményük is jobb.


Tehát a közös étkezés korántsem csak az ételről szól. Azt gondolom, túl nagy feneket kerítünk a dolognak, amikor görcsösen, nagyon változatos és szuperegészséges ételeket akarunk adni a családnak. Fontosabb ennél, hogy együtt legyünk, és jó legyen a hangulat.

1. Akármi is a vacsora, pizzát rendelünk, vagy épp volt időnk valamit készíteni, a legfontosabb a rendszeresség, hogy kialakuljon a közös étkezések szokása. Az is elég, ha kipakolunk a hűtőből ezt azt. Ne egrecíroztassuk a gyereket, hogy hogyan eszik, miért malackodik. Nevessünk együtt. Legyen ez egy könnyed hangulatú negyedóra és ne a konfliktusok melegágya. Sok gyereknek azért megy el a kedve az evéstől, mert nem hagyják, hogy élvezze az ételt, folyton valamiért rászólnak, vagy az iskoláról kérdezik. Úgyis a példamutatás a legfontosabb.

2. Ne legyen túl nagy a választék, teremtsünk szűkösséget mesterségesen. Szerencsére ma a bőség időszakában élünk, de sok evészavarnak éppen ez az oka. Ma nagyon sok gyerek megtanulja, hogy ha valami nem ízlik, még 10-12 féle ételt felajánlanak neki, és a legvégén úgyis megkapja a kedvenc gyümölcsjoghurtját. Ha néhány féléből válogathat, de egyik sem tetszik neki, akkor csak a következő étkezés idejében lesz lehetősége újra enni. Nyilván nem fog neki tetszeni, de hamar megtanulja, hogy enni most lehet.

3. A legtöbb gyereknek sokkal több kedve van mozogni, játszani, mint leülni a fenekére. Sem utána szaladgálni, és úgy etetni, sem közelharcba keveredni nincsen értelme. Ha már határozottan kértük, hogy jöjjön enni, mégis a játékot választotta, figyelmeztessük, hogy később már nem fog tudni enni. Innen már nincs más dolgunk, mint leülni az asztalhoz, és betartani, amit ígértünk. Nem kell egy-két kihagyott vacsoránál több ahhoz, hogy a gyermek megértse, ha enni akar, legalább az evés idejére le kell ülnie.

Pethő Orsolya, pszichológus
www.kolyokszerviz.hu 

Shop

Kölyök Szerviz kiadványok

Eszköztár a nevelési problémák megoldására.

A játékgyűjteményekbe azokból a játékokból válogattam ki a legjobbakat, amelyeket a praxisomban ajánlani szoktam a hozzám forduló szülőknek, nevelési problémáik megoldására.

Hírlevél

Iratkozz fel a Kölyök Szerviz / Anya Szerviz hírlevelemre. 

BEJELENTKEZÉS

Ha nevelési gondjaid vannak, kérj időpontot!

ITT ÉRHETSZ EL

orsolya.petho@kolyokszerviz.hu
1027 Budapest, Horváth utca 14. IV. emelet

BEJELENTKEZÉS

+36 20 323 8908

© Kölyök Szerviz

A jobb felhaszhnálói élmény érdekében oldalunkon cookie-kat használunk. A részleteket az Adatkezelési tájékoztató tartalmazza.