Írásaim - Játék

Mit játsszunk a gyerekkel?

Sokan vagyunk szerintem, akiknek fizikai fájdalmat okoz autókat tologatni a szőnyegen, vagy huszadjára átöltöztetni a babákat. Aztán ott van a vacsikészítés, még el kell küldeni egy e-mailt, és jajj, kifolyik a szennyes is a kosárból. Őszintén szólva olyanokkal is találkoztam, akiknek fogalma sincs, mit is kéne játszani a gyerekkel. És tökéletesen megértem őket. A játék a gyerekek „munkája”. Minden emlős csemete játszik, ezen keresztül tanulja meg az életet. Eközben utánozza a felnőtteket, gyakorolja, pallérozza készségeit. Emellett remek szorongáscsökkentő, de lehet az egyik legjobb kapcsolaterősítő otthon a családban. Az igazság az, hogy arra nem feltétlenül van szüksége egy gyereknek, hogy a szüleivel játsszon, ha van erre módja kortársakkal, más gyerekekkel. De óriási ajándék, ha erre rendszeresen jut idő.

Az autótologatáshoz nincs rád feltétlenül szüksége, de létezik néhány olyas fajta játék, amit kizárólag a szeretett felnőttel, szülővel jó együtt átélni. Ha nem megy a babázás, csempészhetünk játékosságot a mindennapjainkba – mert mindig olyan komolyak vagyunk, nem? Van olyan diszciplína, ami szerint mind a fontosság, mind a komolyság súlyos elmebetegség. És valóban. A játék és a nevetés a legjobb feszültségoldó szerek.

Most csupa olyan egyszerű játékot gyűjtöttem össze, amit a legdilettánsabb szülők is kipróbálhatnak. Készségfejlesztő hatásuk nulla, annál nagyobb a kapcsolat és szeretet építő faktor bennük. A gyerekek imádni fogják. Eredményük menthetetlenül: összekapcsolódás szülő és gyerek között.

Szeretet ragasztó: azért ez a neve, mert nincs gyerek, aki ebből ne érezné, hogy a szülei szeretik. Kergesd játékosan körbe a lakásba, mondogasd, milyen sok puszit kell neki adnod, mennyire szükséged van arra, hogy megölelgesd. Néha kapd el, borítsd be a „szeretettel”, aztán hagyd futni, és essél viccből kétségbe, miközben tovább kergeted. Remek gyógyír összeveszés, vagy más kapcsolatromboló események után.

Segítség, szeretnek a szüleim: az előbbi játék kétszülős változata, ahol versengtek, ki tud több puszit adni a gyereknek, kinek van nagyobb szüksége az ölelésre. Játékosan vesszetek össze ezen a pároddal.

„Nem” robot: ha épp olyan hangulatban van, hogy mindenre nemet mond, állítsd kihívás elé. „Hányszor tudod egymás után kimondani, hogy NEM? Százszor biztosan nem! Gyere játsszuk azt, hogy én mondom, hogy igen, te pedig azt feleled rá, hogy NEM! Mégpedig azon a hangon, ahogy én mondtam.” Előveheted az összes vicces hangodat, utánozhatsz kutyát, lovat, kukorékolhatsz „igenül”, garantáltan élvezni fogja – és nem utolsó sorban összehangolódtok, így kigyógyul a nem körből.

Ha hatalmi harcba keveredtetek: Ok, legyen ő az irányító. Változz át egy óriás szörnnyé, és adj a kezébe egy távirányítót, amivel téged tud mindenfélére kényszeríteni. Néha kifogyhat az elem, és elszabadulhat a szörny, De aztán hagyd, hogy újra a kezébe vegye az irányítást. Ha megnyom egy gombot, akkor tudsz csak elindulni, megállni, stb. A játék után már könnyebb lesz elindulni fogat mosni.

Ha csal a játékban, és így nyer: Minden gyerekkel előfordul, de az még nem segített egy gyereken se, hogy ilyenkor erkölcsi szentbeszédet tartunk. Játszd túl, mennyire kiborultál azon, hogy te vesztettél. Add elő az elkeseredettség karikatúráját. Nyilván tudja, hogy csalni nem szép dolog, de veszekedés helyett nevettek egy jót, és az üzenet ugyanúgy átmegy.

Amikor nyafog: az gondolom nem titok, hogy a nyafogás mögött is figyelemigény van, úgyhogy azt nem ússzuk meg, hogy azt meg is kapja. Kérdés, hogy egy kiadós veszekedés formájában, vagy egy kellemes együtt röhögcsélésben ölt testet. Legyél meglepve, hogy hová tűnt a nagyfiús/nagylányos hangja, ami az előbb még itt volt. Kezd el keresni a szobában: itt van a szék alatt Léna nagylányos hangja? Biztosan idebújt! Hm, nincs itt. Akkor itt kell lennie Léna füle mögött. Megnézem, itt sincs. Hová bújhatott akkor? Amikor végre kezd feloldódni, és nyafogás nélkül belelendülni a játékba, megtaláltátok az elveszett hangját.

Irányított szerepjáték: a gyerekek magukat gyógyítják azzal, hogy egy-egy érzelmileg megterhelő eseményt eljátszanak plüss figurákkal. Az injekció után jól esik a doktorbácsi szerepébe bújva beadni a zsiráfnak a szurit, ezzel átélni ugyanazt, de már hatalommal és irányítással a kezében. Ha ezt tudjuk, segíthetünk is ebben. Fontosabb események előtt tudunk „gyakorolni” otthon a plüssökkel. Minél viccesebbre sikerül, annál jobb, hiszen oldja a feszültséget.

Bármiből lehet játékot csinálni: már az ovisok is olyan sok értelmetlenül keretek közé szorított dologban vesznek részt. Miközben mennek le az udvarra, szépen kettesével fogják egymás kezét és énekelniük kell mindig ugyanazt az angol dalt. Miközben, mint az őrült rohannának legszívesebben, hiszen több órája be voltak zárva a foglalkozásra. A pelenkázástól a fogmosásig bármilyen unalmas dolgot fel lehet dobni egy kis mókázással, és igen hálásak lesznek, hogy nem komolyságban és fontosságban szenvedő elmebetegek nevelik őket.

Pethő Orsolya
pszichológus

Az írás a cukimamik blogomon jelent meg.

Shop

Kölyök Szerviz kiadványok

Eszköztár a nevelési problémák megoldására.

A játékgyűjteményekbe azokból a játékokból válogattam ki a legjobbakat, amelyeket a praxisomban ajánlani szoktam a hozzám forduló szülőknek, nevelési problémáik megoldására.

BEJELENTKEZÉS

Ha nevelési gondjaid vannak, kérj időpontot!

ITT ÉRHETSZ EL

orsolya.petho@kolyokszerviz.hu
1027 Budapest, Horváth utca 14. IV. emelet

BEJELENTKEZÉS

+36 20 323 8908

© Kölyök Szerviz

A jobb felhaszhnálói élmény érdekében oldalunkon cookie-kat használunk. A részleteket az Adatkezelési tájékoztató tartalmazza.