Írásaim - Gyereksírás

5 dolog, amit tudnod kell a gyereksírásról

Amikor a fiam még baba volt, én pedig friss ropogós anyuka, kétségbeesetten kerestem megoldást az esti fél hetes, menetrend szerinti csecsemő sírására.

Napközben egészen jól elboldogultam, és sikerült kitalálnom, épp mire vágyik, mi a nyűgje. De ez az esti ordítás teljesen kikészített. Tehetetlennek és iszonyú fáradtnak éreztem magam, akár mit csináltam, a sírás maradt. A gyerekorvos (akiről azóta azt gondolom, hogy máglyára kéne küldeni) azt tanácsolta, hagyjam ott, egy fél óra múlva úgyis abbahagyja. Miután már teljesen ki voltam készülve – dacára a pszichológusi diplomának, korai kötődésről és egyebekről tanultaknak – hittem neki. Az én kicsi fiam azonban nem hagyta abba. Másfél óra múlva se. Tán még keservesebben bömbölt.

Néhány nap után felhagytam ezzel az emberkísérlettel, és rájöttem valamire. Vannak helyzetek, amikor nem kell feltétlenül megszüntetnem a sírást. Egyszerűen csak jelen kell lennem, hogy biztonságos körülmények között jól kibömbölhesse magát. (Nyilván ez nem minden helyzetre igaz, hiszen van, hogy éhes, fáj a hasa, stb.) A sírást azt hiszem nehezebb elviselni annak, aki hallgatja, ezért mindenképpen meg akarjuk szüntetni azt.

Segítség, a gyerekem nem boldog! Azonnal fel kell vidítanom! „Na, ne sírjál már!” – mondogatjuk. Kérlelgetjük, hogy ne érezze, amit éppen érez: „ne legyél már szomorú!” Az alany pedig előbb, vagy utóbb megtanulja, hogy sírni ciki, s ha véletlenül mégis kicsúszik, hát nyomban el kell fojtani. Pedig a „csak úgy kiadok magamból minden feszültséget sírás” már létezik a csecsemőknél, és természetesen a kisgyerekeknél is, akik már szavakba tudják önteni, mi nyomja a szívüket. Ha szeretnéd, hogy tiniként is meséljen el mindent őszintén, jobb, ha már most elkezdjük megszokni a síró gyerekkel járó rendkívül kényelmetlen érzést.

1. A sírás gyógyít, de csak, ha nincs visszafojtva, ezért nem érdemes se siettetnünk, se elnyomnunk a lefolyását. Szülőként meg kell tanulnunk mindössze kísérni, egyszerűen csak jelen lenni, együtt érezni, hagyni, hogy kijöjjön, aminek ki kell. Nem kell több, mint az ölelés, egy egy „tudom, tudom”, vagy a gyerek szavainak ismétlése: „nagyon szomorú vagy, mert hiányzik apa”. A gyerekek utána mindig sokkal jobban érzik magukat, és legtöbbször máris készen állnak a következő huncutságra.

2. Felesleges ilyenkor kérdezgetnünk, hogy mi a baj, előbb-utóbb úgyis elmondja. A „miért” kérdés megakasztja az érzelmi folyamatot és a fókuszt az amúgy is túldimenzionált mentális funkciókra irányítja. No, és iszonyú nehéz sírás közben beszélni. Ha eleget akarok tenni anya kívánságának és szépen megmondom mi a bajom, máris abba kell hagynom a bőgést. Fuccs a gyógyító hatásnak. Harmadsorban pedig, sokszor az lenne a válasz, hogy „csak”, amivel persze a szülő úgysincs megelégedve.

3. A sírás remek alkalom a kapcsolódásra. Legalább olyan intim, mint a szoptatás, vagy fektetés. Valami kinyílik a két ember között. A gyereknek nem mindegy, hogy ezt a kiszolgáltatott időt érzelmi biztonságban, a számára legfontosabb emberek társaságában tölti e el, vagy magányosan. Bátran használjuk ki szülőként ezt az időt, ne meneküljünk el előle. Előfordulhat, hogy épp semmi másra nem vágyott, s ez okozta a krokodilkönnyeket.

4. Sok olyan helyzet van, amikor a gyerek számára igencsak jól jönne egy jó kiadós sírás, de valahogy nem megy. Ilyenkor szoktak minket provokálni, egy jó kis veszekedésre, aminek, ha szerencséjük van, sírás lesz a vége. Tipikus helyzet az ovi, iskola feszültségeinek feldolgozására egy klassz rosszalkodás, engedetlenség, amikor anya megérkezik. Ilyenkor vegyük a lapot, ne menjünk bele a veszekedésbe, hanem egyrészt tegyünk meg mindent az újrakapcsolódásért: öleljük meg és ne leszidjuk a feszült gyereket. Másrészt próbáljuk meg kicsalogatni a valódi érzelmeket: „Látom nehéz napod volt ma, nehezedre esik megtenni, amit kérek” Vagy meséljünk mi: „Képzeld, milyen szörnyű napom volt, ez és ez történt. Most jól esne egy kiadós ordítás, van kedved csatlakozni?„

5. Hasonló a helyzet, amikor valami teljesen érthetetlen apróságon kezd el veszekedni, vagy sírni a gyerek. Az, hogy elbagatellizáljuk a kiváltó okot, nem segít. Lássunk a helyzet mögé, sírjon nyugodtan, ne okoskodjunk. A legjobb ilyenkor is, ha képesek vagyunk együtt érezni a gyerekkel.

Úgyhogy, ha elhárítottunk minden veszélyt, kikapcsolhatjuk a megoldó üzemmódot. Sokszor a legtöbb, amit tehetünk, hogy egyszerűen csak bátran benne maradunk a helyzetben, és hagyjuk, hogy a gyerek jól kisírhassa magát az ölünkben.

Pethő Orsolya
pszichológus

Az írás a cukimamik blogomon jelent meg.

Shop

Kölyök Szerviz kiadványok

Eszköztár a nevelési problémák megoldására.

A játékgyűjteményekbe azokból a játékokból válogattam ki a legjobbakat, amelyeket a praxisomban ajánlani szoktam a hozzám forduló szülőknek, nevelési problémáik megoldására.

BEJELENTKEZÉS

Ha nevelési gondjaid vannak, kérj időpontot!

ITT ÉRHETSZ EL

orsolya.petho@kolyokszerviz.hu
1027 Budapest, Horváth utca 14. IV. emelet

BEJELENTKEZÉS

+36 20 323 8908

© Kölyök Szerviz

A jobb felhaszhnálói élmény érdekében oldalunkon cookie-kat használunk. A részleteket az Adatkezelési tájékoztató tartalmazza.